Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Več o temV redu

ZGODOVINA BOKSA

Boks je borilni šport. Borbe z pestmi so kot spektakel poznane že toliko časa kot sam šport. V severni Afriki so našli dokaze, da je boks obstajal že leta 4000 pred našim štetjem.

V svetu se je boks prvič pojavil v 18. stoletju in sicer v Angliji. Takrat so postavili prva pravila borbe. Čeprav je bil ta šport moški, pa se je v tistem času pojavil tudi ženski boks a je kaj kmalu zamrl in se ponovno pojavil v 20. stoletju. Sam boks se deli na amaterski in profesionalni boks. Amaterski boks pri borbi uporablja zgornji del dresa in zaščitno čelado, katerih profesionalci ne uporabljajo. Pri rokavicah za borbo pa je razlika v tem, da imajo amaterske označeno udarno površino z belo barvo profesionalci pa ne. Razlika je tudi v tem, da se v amaterskem boksu borba odvija 3 do 5 rund po 2 do 3 minute, v profesionalnem boksu pa se borbe odvijajo od 4 do 12 rund po 3 minute. Za naslov svetovnega profesionalnega prvaka pa se po dogovoru obeh promotorjev borba lahko odvija tudi 15 rund.

AMATERSKI BOKS
Začetki amaterskega boksa segajo v leto 1880, ko se je v Angliji združilo 12 klubov pod imenom A.B.A. (Amaterska Boksarska Asociacija). Prvo prvenstvo so imeli že istega leta. Dvajset let kasneje se pridružijo še ameriški boksarji in asociacijo povečajo na 105 članov. Leta 1920 v Londonu ustanovijo današnjo zvezo pod imenom A.I.B.A. (Amateur International Boxing Association). Takrat je v zvezi obstajalo le pet narodov. Leta 1946 ko so v Londonu potekale igre je nastopilo 24 narodov iz petih kontinentov. Od takrat je A.I.B.A. postala svetovno priznana v amaterskem boksu. Prva pravila ženskega boksa je A.I.B.A. sprejela ob koncu 20. stoletja . Prvo žensko Evropsko prvenstvo je bilo šele leta 1999, prvo svetovno prvenstvo pa leta 2001. Leta 2012 bo ženski boks na olimpijskih igrah prvič predstavljen kot uraden olimpijski šport.

PROFESIONALNI BOKS
Profesionalni boks se prične z letom 1891 v Angliji, ko je privatni boksarski klub N.S.C. (National Sporting Club) izdal devet novih pravil. V prvi polovici 20. stoletja pa so Združene države Amerike postale center profesionalnega boksa. Leta 1962 ustanovijo W.B.A. (World Boxing Association), istega leta W.B.C. (World Boxing Coucil), 1983 leta pa še I.B.F. (International Boxing Federation). Takrat je boks pričel dobivati vse več oboževalcev tega športa.

 

O nas

Boksarski klub Kranj je bil ustanovljen 1992 leta. 

V vseh letih delovanja je klub pod vodstvom trenerja Duška Čavića nanizal neprecenljive dosežke, ki sodijo v sam svetovni vrh. Boksarji so osvojili mnoge domače in mednarodne ringe. S svojo tehniko boksa izstopajo, prav tako pa s svojo igro in stilom borbe navdušujejo boksarske zanesenjake in gledalce kamor koli pridejo.

Leta uspehov ter tekmovalci, ki so najbolj zaznamovali uspeh BK:

1995
Sebastijan NOVAK se je uvrstil v osmino finala na članskem EABA turnirju v Benetkah in se uvrstil v četrt finale na članskem Svetovnem prvenstvu v Berlinu.

1996
Sebastijan NOVAK je prestopil med profesionalce in v decembru z TKO v 6. rundi premagal dvakratnega prvaka Francije Fabien GUILLRM-a, ki je leta 2001 postal evropski prvak. Z rezultatom šest borb šest zmag končal kariero zaradi poškodbe.

1997
Mario ŽIVKOVIĆ-Leta 1997 je na Evropskem mladinskem turnirju ˝Vojvođanska rukavica˝ v Novem Sadu osvojil srebrno medaljo.

1998
Mario ŽIVKOVIĆ osvojil zlato medaljo in zlati kipec kot najboljši tuji boksar na Evropskem mladinskem turnirju »Vojvođanska rukavica«. Prav tako je istega leta premagal evropskega juniorskega in svetovnega podprvaka Gearda Ajetovića iz Novega Sada.

2000
Na Evropskem kadetskem prvenstvu v Atenah so se boksarji uvrstili v osmino finala. To sta bila Igor TUNUKOVIĆ in Erduan BRAIMI.

2002
Erduan BRAIMI je na mednarodnem turnirju ˝Zlata mimoza˝v Hercegnovem osvojil zlato medaljo.

2004
Erduan BRAIMI je na EABA turnirju v Sarajevu osvojil srebrno medaljo. (srebrno).

2005
Erduan BRAIMI je na EABA turnirju ˝Beogradski pobednik˝ v Beogradu osvojil srebrno medaljo ter zastopal Slovenijo na Sredozemskih igrah v Almerii, v Španiji.
Alen KUŠLAKOVIĆ in Andreja BEŠTER osvojila 2 srebrni medalji v Avstriji na Dolomitten Cup-u.

2006
Alen KUŠLAKOVIĆ je zastopal Slovenijo na Evropskem kadetskem prvenstvu na Madžarskem, ki je bil od 18-25 junija v mestu Siofok, EABA turnir v Mostarju srebrno medaljo do 69kg.
Andreja BEŠTER osvojila 3. mesto na EABA turnirju v Pecsu.

2007
Kušlaković Alen je na EABA turnirju v Reki osvojil bronasto medaljo.
Bešter Andreja je bila 5. na AIBA turnirju v Istanbulu ter bronasta medalja na AIBA turnirju v Pecsu.

2008
Andreja BEŠTER osvojila 3. mesto na Madžarskem.